26 марта


14:53

У Києві скасували анонсовану півторадобову комендантську годину. Перехід на “літній час” ще не скасовано

12:38

Україна переводить стрілки на годину вперед, у Києві - комендантська година на півтори доби

21 марта


12:42

21.03.2022 у Києві та області на півтори доби вводять "посилену" комендантську годину

15 марта


15:06

У Києві та області знову запроваджують комендантську годину на півтори доби

11 марта


17:53

Міноборони РБ: інформація про ракетний удар по білоруському селу - фейк. Проте вторгнення в Україну готується

16:31

Російські літаки зайшли з території України і нанесли вогневе ураження по населених пунктах у Білорусі

15:58

Міністр оборони України звертається до народу Білорусі

22 мая


12:44

Операція «Гірдон»: Гіркін усім задоволений, а Гордона вважає дурнем, мерзотником, майже го…доном

14 мая


15:42

Окупанти «ізолювали» у Донецьку обвинуваченого у справі МН17

17 сентября


12:33

Гончарук прокоментував свій коментар щодо ПриватБанку

10:18

Прем’єр Гончарук не виключає «компроміс» із Коломойським щодо ПриватБанку

09:12

«Слуги народу» пропонують змінити закон «Про столицю» і провести вибори мера Києва у грудні

08:58

Будинок колишньої глави Нацбанку Гонтаревої спалили

08:40

Дoба ООС: один наш військовий загинув, двох поранено

16 сентября


17:28

Після програного Зеленським парі чиновників міської ради Дніпра оголошено в розшук

17:07

Скасовано постанову Матіоса про «засекречення» декларацій військових прокурорів

12:55

І цього тижня Зеленський не зможе відібрати у Авакова Нацгвардію

12:23

Бюджет-2020 презентують нардепам у п’ятницю

12:11

Посольство США сподівається, що нова ЦВК буде не гірше той, що розігнав Зеленський

11:59

Богдан - о фракції «Слуга народу»: там є «божевільні, психічно хворі»

08:41

Доба ООС: поранено одного військовослужбовця

15 сентября


17:27

Рада отримала проект держбюджету-2020

09:03

Доба ООС: обстріли не припиняються

14 сентября


14:59

Зеленський наклав вето на Виборчий кодекс з відкритими списками

08:50

Доба ООС: поранено вісьмох наших військових

13 сентября


18:44

У Кремлі наполягають: спочатку фіксація «формули Штайнмайера» - потім «нормандська» зустріч

17:26

Для Коломойського відкрилося «хороше вікно»: крізь нього він бачить вихід із ситуації з ПриватБанком

16:52

Меру Дніпра не пробачили вигране у Зеленського парі: у міськраді обшук

13:58

Порошенко прийшов на допит до ДБР – ДБР прийшло з обшуком до банка Порошенка

13:34

Стало відомо, під приводом чого намагаються вилучити у ПриватБанку документи, «пов'язані з юридичним захистом банку»

БЮТИФІКАЦІЯ

Людина Тимошенко намагається зняти новообраного мера Черкас

Захоплені коментарі ОБСЄ, висловлені з приводу голосування в Україні 26 березня, не стосуються виборів мера Черкас. Організатори цих виборів не цитують Сталіна. Зате, скоріш за все, нещодавно прочитали Оруела.


«Ці вибори можна визначити лише як вільні, чесні, і тому справжнім переможцем на цих виборах є український народ»

Е. Хастінгс, голова Парламентської асамблеї ОБСЄ, 2006 р.

«Не важливо, як голосують, важливо – хто рахує»

І. Сталін

«А оскільки Партія повністю розпоряджається документами та думками своїх членів, минуле є таким, яким його воліє бачити Партія»

Дж. Оруел, «1984».

Типова передвиборча картина у Черкасах виглядає наступним чином. Виборчий штаб. Мером може стати «не той». Що робити? Штабісти прораховують можливі сценарії. Варіантів не надто багато, з них повністю законних – нуль. Але «справедливість є», більше того, «за неї варто боротися». Тому – шукаємо способи. А якщо, наприклад, кандидат зійде з дистанції у переддень виборів?.. Просили? Не хоче? Ну, тоді хай його суд зніме! А що, креативно, якраз в дусі весни, котра обов’язково переможе. Що? Суд не надто детально виписав постанову, а тому ТВК не зняла з виборів «ненашого»? Більше того, голосування показало, що «не наш» набрав на 14 тисяч більше, ніж «наш»?!. Ну, тоді ми знову, тим самим судом, знімемо його з реєстрації – тільки вже заднім числом!

Історія виборів міського голови Черкас ось уже дванадцять років «нетипова». Закон тут має особливу силу, а місто, відповідно, живе за особливими законами. А кожен наступний мер виборює собі посаду не тільки і не стільки шляхом переконання виборців, скільки «післявиборчими методами»: звинуваченнями, захопленням кабінетів, судами. Принаймні, за останні роки іншого варіанту передачі міської влади в Черкасах не бачили.

У 1994 році В. Олійник переміг на виборах мера з розривом у 15 тисяч голосів і швиденько захопив нове робоче місце. До оголошення результатів. Попередній міський голова незадоволений результатами голосування, а ще більше незадоволений тим, що в його кабінеті – новий господар, І тому вимагає відповідних дій від правоохоронців, але ті вже на стороні нової (на той час) місцевої влади.

У 2002 році точно так само. А. Волошин – наступний переможець виборів – перш за все захоплює мерський кабінет. Бо Олійник добровільно його звільняти не хоче. Далі – рішення Соснівського районного суду (ця «цитадель справедливості» нам ще знадобиться) на користь Олійника про визнання виборів недійсними, а потім – апеляції і як результат – напівлегітимний мер, якого оголосили рішенням обласної виборчої комісії за рішенням суду (а не міської, як мало бути за законом).

І ось, нарешті, «перші вільні чесні вибори в історії України», 26 березня 2006 р.

Реальні шанси на перемогу мають двоє заступників: Валерій Пащенко, заступник голови Придніпровської райради Черкас, та Володимир Космина, заступник нинішнього губернатора. Крім них (як і всюди) у виборах бере участь певна кількість малоймовірних або й просто технічних кандидатів. Напередодні виборів Пащенкові дзвонять різні люди і пропонують зняти свою кандидатуру. Серед них, за словами прес-секретаря Олександра Хоменка, і одіозний нардеп із Блоку Юлії Тимошенко Богдан Губський. Чому пана Богдана так зацікавили місцеві вибори – чи то піклувався про подальшу долю Черкасиоблгазу (подейкують, що Губський контролює згадане підприємство), чи може просто так – наразі невідомо. Так чи інакше, кандидат Пащенко добровільно з виборів зніматися не хоче навіть заради того, щоб зробити приємне депутату. І тоді, як здавна повелося, починають працювати юридичні механізми.

Один з кандидатів на ту ж посаду швиденько подає до Соснівського райсуду і той у такому ж самому гарному темпі (у переддень виборів з подібними справами дійсно зволікати не можна) ухвалює постанову, в якій зазначає, що Пащенко «з метою своєї передвиборчої агітації використовував своє службове приміщення та інші об’єкти за місцем роботи, а також і службове приміщення голови Придніпровської районної ради…». Справа в тому, що у передвиборчому іміджевому фільмі штабом кандидата були використані архівні фрагменти, на яких Пащенко працює в своєму кабінеті та бере участь у засіданні райради. Начебто все, але суду більше й не треба. О 5.30 (за півтори години до початку голосування) 26 березня він виносить рішення (Постанова від 26.03.2006 по справі № 2а-256 2006 року):

«Встановити факт порушення діями кандидата на посаду Черкаського міського голови Пащенка Валерія Вікторовича в період виборчого процесу вимог ч.2 ст. 56 Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» в використанні службового приміщення за місцем роботи.

Копію постанови направити в Черкаську міську територіальну виборчу комісію для відома та виконання.

Постанова оскарженню не підлягає».

Фактично суд зобов’язав ТВК розібратися у справі і винести рішення залежно від ступеня порушення виборчого законодавства. І ось тут починаються юридичні тонкощі. Адже що означає – «до відома і виконання?» Одні вважають, начебто суд мав на увазі, що Пащенка з виборів треба зняти, бо він порушник. Інші – що достатньо видати постанову, якою «рішення суду прийняти до відома».

У цій ситуації члени ТВК (в присутності кандидата) телефонують в Центрвиборчком, куратору Черкаської області і отримують чітку рекомендацію: хай іде на вибори. Потім приймають колегіальне рішення (11 членів комісії – «за»), що Пащенко має право брати участь у виборах.

Між іншим, якби використання архівних зйомок могло стати причиною зняття кандидатів з виборів, можна було б сміливо виключати з бюлетенів ледь не 80% учасників перегонів – на виборах всіх рівнів...

Але зараз ми лише про Черкаси. А там за результатами підрахунку кандидат Пащенко набирає на 14 000 голосів більше, ніж найближчий суперник. Результат однозначно мав би приголомшити конкурентів, але не в Черкасах. Там, недовго думаючи, знову йдуть до Соснівського суду. А суд 30 березня визнає протиправною згадану раніше постанову ТВК від 26.03 і зобов’язує комісію повторно розглянути першу свою постанову. Тобто, ТВК має зібратися після 30 березня і заднім числом таки зняти з виборів «непотрібного» кандидата. За якого проголосувало 36 тисяч виборців. Який на виборах отримав на 14 тисяч голосів більше, ніж «потрібний кандидат». І це не якась там антиутопія чи черговий геніальний витвір Леся Подерв’янського. Це сувора реальність наших днів, тобто наших «вільних і чесних» виборів.

Коли матеріал вже готувався до оприлюднення, ми отримали копію рішення Черкаського апеляційного суду. Апеляцію в суді Пащенко виграв. Але чи виграв вибори? Адже не забуваймо – дія відбувається не будь-де, а в самих Черкасах!

Тож найближчим часом Черкаська ТВК знову має зібратися на доленосне засідання. Але про те, як воно відбуватиметься, можна тільки здогадуватись. Можливо, так, як у 2002-му, коли після поразки В. Олійника голова ТВК одразу захворів і комісія просто не змогла зібратися, а рішення про перемогу нинішнього мера Волошина на вимогу суду оприлюднювала інша комісія. Саме до цього варіанту готується і сам Пащенко: за його словами, люди, які хотіли зняти його з виборів, вже «поговорили» з членами ТВК і тепер з 11 на стороні формального переможця залишилося лише 5 членів комісії.

Цікаво, що думає з цього приводу шановний БЮТівець Богдан Губський, про якого згадував кандидат Пащенко? Дуже хотілося б отримати його коментар з приводу черкаських подій. Чи він вже вважає, що справу зроблено?

СМ. ТАКЖЕ: Дело о четырех мешках бюллетеней


Євген КОСТЕНКО

Версия для печати  Версия для печати

04 Апреля 2006 14:48


 

 

Генпрокурор Луценко каже, що 31 травня врятував ціле місто. На яку нагороду він, на Вашу думку, за цей вчинок заслуговує?

Запрошення на чергове засідання РНБО України (6)

Обрання членом РНБО врятованого їм міста (16)

Дострокового присудження звання Генпрокурор-лейтенанта (22)

Повного зібрання підручників юридичного вишу (81)

Червоного диплома юриста з золотими літерами (9)

Медалі «Рятівник Третього Тисячоліття» (159)

Урочистого рукостискання від Зеленського (64)

Введите, пожалуйста, цифры с рисунка: