26 марта


14:53

У Києві скасували анонсовану півторадобову комендантську годину. Перехід на “літній час” ще не скасовано

12:38

Україна переводить стрілки на годину вперед, у Києві - комендантська година на півтори доби

21 марта


12:42

21.03.2022 у Києві та області на півтори доби вводять "посилену" комендантську годину

15 марта


15:06

У Києві та області знову запроваджують комендантську годину на півтори доби

11 марта


17:53

Міноборони РБ: інформація про ракетний удар по білоруському селу - фейк. Проте вторгнення в Україну готується

16:31

Російські літаки зайшли з території України і нанесли вогневе ураження по населених пунктах у Білорусі

15:58

Міністр оборони України звертається до народу Білорусі

22 мая


12:44

Операція «Гірдон»: Гіркін усім задоволений, а Гордона вважає дурнем, мерзотником, майже го…доном

14 мая


15:42

Окупанти «ізолювали» у Донецьку обвинуваченого у справі МН17

17 сентября


12:33

Гончарук прокоментував свій коментар щодо ПриватБанку

10:18

Прем’єр Гончарук не виключає «компроміс» із Коломойським щодо ПриватБанку

09:12

«Слуги народу» пропонують змінити закон «Про столицю» і провести вибори мера Києва у грудні

08:58

Будинок колишньої глави Нацбанку Гонтаревої спалили

08:40

Дoба ООС: один наш військовий загинув, двох поранено

16 сентября


17:28

Після програного Зеленським парі чиновників міської ради Дніпра оголошено в розшук

17:07

Скасовано постанову Матіоса про «засекречення» декларацій військових прокурорів

12:55

І цього тижня Зеленський не зможе відібрати у Авакова Нацгвардію

12:23

Бюджет-2020 презентують нардепам у п’ятницю

12:11

Посольство США сподівається, що нова ЦВК буде не гірше той, що розігнав Зеленський

11:59

Богдан - о фракції «Слуга народу»: там є «божевільні, психічно хворі»

08:41

Доба ООС: поранено одного військовослужбовця

15 сентября


17:27

Рада отримала проект держбюджету-2020

09:03

Доба ООС: обстріли не припиняються

14 сентября


14:59

Зеленський наклав вето на Виборчий кодекс з відкритими списками

08:50

Доба ООС: поранено вісьмох наших військових

13 сентября


18:44

У Кремлі наполягають: спочатку фіксація «формули Штайнмайера» - потім «нормандська» зустріч

17:26

Для Коломойського відкрилося «хороше вікно»: крізь нього він бачить вихід із ситуації з ПриватБанком

16:52

Меру Дніпра не пробачили вигране у Зеленського парі: у міськраді обшук

13:58

Порошенко прийшов на допит до ДБР – ДБР прийшло з обшуком до банка Порошенка

13:34

Стало відомо, під приводом чого намагаються вилучити у ПриватБанку документи, «пов'язані з юридичним захистом банку»

Тимошенко открыли глаза на «Киевгорстрой», банк «Аркада» и пр.

Группа компаний ТЕКТ обратилась с открытым письмом к премьер-министру Украины.


Приводим письмо с сокращениями:

Прем"єр-Міністру України

Тимошенко Ю.В.

Шановна Юліє Володимирівно!

Останнім часом багато переможних реляцій звучить з вуст керівництва найбільшого будівельного Холдингу столиці "Київміськбуд" . І будують вони начеб-то багато і якісно, й схеми кредитування зручні та прозорі. Та подібні заяви викликають у причетних до будівництва людей лише гірку посмішку. Бо насправді ситуація в Холдинговій компанії є глибоко кризовою й ставить стільки болючих запитань, що для їх розв"язання необхідне вже втручання уряду.

Адже саме урядовою Програмою "Назустріч людям" було визначено як першочергове, завдання удосконалити управління державною власнісю, протидіяти тіньовій приватизації та посилити відповідальності керівників підприємств, в статутному фонді яких присутня частка держави.

Саме таких невідкладних заходів потребує ситуація в ХК "Київміськбуд". Це дозволить вивести з її тіньового обороту сотні мільйонів гривень, так необхідних для реалізації соціальних програм Бюджету-2005. Крім того, зволікання з застосуванням дієвих заходів відносно менеджменту корпорації, можеспричинити такий стан речей, коли процес прихованої приватизації Холдингу стане незворотнім.

Реальний стан справ в ХК "Київміськбуд" значно відрізняється від декларованого і потребує втручання власника, котрим, за великим рахунком, є держава. Фонд держмайна і передав свого часу належний державі 80-відсотковий пакет акцій ХК "КМБ" Київській територіальній громаді, але насправді управління пакетом є абсолютно номінальним.

Воно не лише не приносить місту реальних доходів, але й затягує в тугий вузол цілий клубок соціальних, корпоративних та виробничих проблем. Так, п"ять мільйонів гривень заявленого прибутку при консолідованому обсязі бізнесу в 2,3 млрд. виглядають як глузування.

До того ж, на підприємствах Холдингу проводяться додаткові емісії, менеджментом акумулюються акції працівників за кошти товариства, а високоліквідні активи виводяться у підконтрольні структури. І все це не без відома міської влади, яка фактично самоусунулася від управління.

Від зазаначених дій однаково страждають інтереси акціонерів та держави. І хоч акціонери неодноразово повідомляли до прокуратури та інших правоохоронних органів про незаконні схеми, та реального розслідування фактів зловживань так і не відбулося.

В той же час фінансово-господарська діяльність Холдингу викликає чимало тривожних питань. Обсяги бізнесу корпорації неухильно ростуть, ціни на житло скачуть галопом, а на прибутках "Київміськбуду" це ніяк не відображається, не підвищується і капіталізація. Більш того, згідно звітності, рентабельність будівельного Холдингу має стійку тенденцію до зниження, і за її збереження скоро набуде від"ємних значень

<…>

І це відбувається в умовах, коли рентабельність будівництва в країні давно випередила цей показник в інших галузях промисловості. При чому, за оцінками експертів, зараз вона сягає своїх пікових значень.

Конкретні цифри: вартість спорудження квадратного метра житла визначена Держбудом України - 1700 грн. ($319). За словами голови "Госстроя" Росії, Миколи Кошмана, навіть у Москві собівартість квадратного метра житла складає $200-250.

В Києві ж , як відомо, ціна продажу одного квадратного метра житла складає на масивах $600-700, у центрі: від $1000. Виходячи з цього, потенційний прибуток Холдингу "Київміськбуд" , якщо рахувати лише житло на околицях, у 2004 році можна оцінити не менш ніж у $200 млн. (у 2003 - не нижче $190 млн.). В той же час задекларований ж прибуток у 2004 склав всего 5,35 млн. грн. (консолідований прибуток у 2003 році - 56 млн. грн). Це означає, що флагман будівельної індустрії працює і розвивається з рентабельністю 0,76%. У той час як аналогічні підприємства в цій галузі мають цей показник на рівні 10-20%.

Немало питань виникає і з приводу одвічних скарг керівництва "Київміськбуду" на те, що їм "перепадають" найгірші земельні ділянки на околицях. На запитання журналістів, як же це може бути, адже весь топ-менеджмент Холдингу входить в депутатський корпус Київради та в "земельну" комісію, керівництво "Київміськбуду" лише розводить руками. Одна з найбільш вірогідних версій, що пояснює цей феномен, полягає в тому, що виділення престижних земельних ділянок, звісно, ефективно лобіюється депутатами-будівельниками. Та дістаються "ласі шматочки" своїм, кишеньковим фірмам, і відповідно прибуток таких фірм, який і не снився Холдингу, перетікає в кишені лобістів.

Управлінський контроль з боку міської влади, як уже зазначалося відсутній. Це спричиняє, з одного боку неефективну роботу Холдингу, а з іншого, не спонукає менеджмент бути зацікавленим у підвищенні фінансових показників "КМБ". Тож вони реалізують свій інтерес через фінансові потоки та різні сумнівні схеми.

Одна з основних причин неефективної роботи найбільшої будівельної компанії країни, криється в нераціональному корпоративному управлінні. Холдингова компанія, що на 80% належить державі, володіє в будівельних організаціях- членах Холдингу по 26%-30% статутного фонду. Інші 70-74% донедавна належало дрібним акціонерам - частіше працівникам і менеджменту цих будівельних підприємств.

Коли обсяги будівельних робіт почали наближатися до $500 млн., менеджмент підприємств-членів Холдингу почав формувати контроль над підприємствами в своїх особистих інтересах, що негативно відображається на офіційних результатах роботи корпорації й загрожує власне її існуванню в такому вигляді.. Сама ж Холдингова компанія не тільки не перешкоджає цьому, але й заохочує процес незаконної передачі державної власності в приватні руки. Це що стосується "дріб"язку", а що стосується ключового фінансового підприємства корпорації - банку "Аркада" , то тут вже керівництво ХК не погребувало власноруч зайнятися привласненням. Ця операція була здійснена лютому-березні 2003 року за наступною схемою:

Банк “Аркада”

Трохи історії. До 2003 року частка підприємств Холдингу в акціонерному капіталі банку “Аркада” перевищувала 55% і держава, опосередковано, мала вплив на банк.

За станом на початок 2003 року основними акціонерами банку були:

20,71% - ХК "Київміськбуд"

12,80% - “Домобудівний комбінат №4”

12,41% - “Домобудівний комбінат №3”

9,98% - “Київелектромонтаж”

У березні 2003 року Антимонопольний комітет дав дозвіл товариству з обмеженою відповідальністю “Компанія розвитку будівництва” на придбання пакета акцій АКБ “Аркада” у розмірі, що перевищує 25% голосів в органі керування, внаслідок чого компанія придбала практично контрольний пакет. І на а сьогоднішній день склад найбільших акціонерів АКБ “Аркада” виглядає так:

49,86% - ТОВ “Компанія розвитку будівництва”

14,9% - ТОВ «Фірма “Девелопер” (компанія, афілійована з В.А. Поляченко).

Що ж являє собою компанія-покупець? А це знову ж ті самі обличчя - президент "Київміськбуду" Володимир Поляченко та голова правління банку "Аркада" Костянтин Паливода. Найбільші засновники і власники новоствореної структури. Кожен з них має по 32,52% в статутному фонді, що складає 18 млн. грн. Але не слід думати, що згадані чиновники розкошелилися на такі суми для його формування.

Свою частку кожен зі згаданих панів вніс "інтелектуальною власністю" , а саме роботами “Організація будівництва житла за рахунок коштів населення”, “Організація залучення коштів населення і фінансування за їхній рахунок житлового будівництва”.

З яких міркувань ці, по суті, посадові інструкції, були оцінені у три мільйони доларів, як унікальні світові шедеври з літератури, можна лише здогадуватися. Але якщо інші можуть собі дозволити задовольнитися здогадуванням, то міська влада та правоохоронні органи не повинні були б залишатися байдужими до тіньової приватизації фінансового агенту "Київміськбуду". Та жодне зі звернень акціонерів до пана Олескандра Омельченка та прокуратури не стало приводом для початку розслідування сірої схеми.

Внаслідок оборудки державний вплив на ситуацію в банку практично нівельовано. А на нього покладено реалізацію цілого ряду соціальних програм на виконання Закону “Про проведення експерименту в житловому будівництві на базі холдингової компанії “Київміськбуд”. Не менш 65% акцій банку сконцентрувалося в компанії, підконтрольній кільком фізичним особам, а не державі. Але ж за згаданим законом банку та корпорації надані істотні податкові пільги, тепер ці особи на них нарощують "жирок" за рахунок українських платників податків.

Практично весь прибуток від продажу житла виводиться з підприємств-будівельників та осідає саме в банку "Аркада" . Адже отримавши житло за ціною, що практично не перевищує собівартість будівництва: 300-350 доларів за метр, банк продає його вже за реальними цінами: від 600 доларів і вище .

<…>

Неможливо залишити поза увагою й інші кричущі випадки порушення закону, прав акціонерів та інтересів держави, що мають місце на підприємствах "Київміськбуд". Як уже зазначалося і міська влада і правоохоронні органи з усіх сил закривають очі на ці зловживання, але уряд не може бути в цьому зацікавлений.

Існує й чимало інших фактів порушень закону та прав акціонерів менеджментом Холдингової компаніі і підприємств членів Холдингу. Про все це ми детально повідомляли Генеральну прокуратуру України (додається).

Ми, як акціонери, що придбали значні пакети акцій в ключових підприємствах Холдингу, надзвичайно зацікавлені в налагодженні чіткого управлінського контролю та розвитку "Київміськбуду". Адже лише за цієї умови будуть виплачуватися гідні дивіденди на акції або зростатиме капіталізація підприємств. І в цьому наші інтереси повністю співпадають з інтересами держави та міста Києва.

Тож, виходячи з вищевикладеного, просимо розібратися з проблемами найбільшого будівельного Холдингу України та причинами завдання збитків інтересам держави й акціонерів.

З цією метою пропонуємо створити спеціальну комісію, яка розслідує всі викладені факти та запропонує заходи щодо усунення виявлених порушень. За умови проведення справжнього розслідування ми можемо надати багато додаткової інформації щодо зловживань та порушень на підприємствах Холдингу та в самій ХК "Київміськбуд" окрім наведених вище.

З повагою,

Генеральний директор Компанії з управління активами "Тект"

Вадим Гриб

Полный текст обращения см. ЗДЕСЬ


Сайт Группы компаний ТЕКТ

Версия для печати  Версия для печати

28 Апреля 2005 10:00


 

 

Генпрокурор Луценко каже, що 31 травня врятував ціле місто. На яку нагороду він, на Вашу думку, за цей вчинок заслуговує?

Запрошення на чергове засідання РНБО України (6)

Обрання членом РНБО врятованого їм міста (16)

Дострокового присудження звання Генпрокурор-лейтенанта (22)

Повного зібрання підручників юридичного вишу (81)

Червоного диплома юриста з золотими літерами (9)

Медалі «Рятівник Третього Тисячоліття» (159)

Урочистого рукостискання від Зеленського (64)

Введите, пожалуйста, цифры с рисунка: