26 марта


14:53

У Києві скасували анонсовану півторадобову комендантську годину. Перехід на “літній час” ще не скасовано

12:38

Україна переводить стрілки на годину вперед, у Києві - комендантська година на півтори доби

21 марта


12:42

21.03.2022 у Києві та області на півтори доби вводять "посилену" комендантську годину

15 марта


15:06

У Києві та області знову запроваджують комендантську годину на півтори доби

11 марта


17:53

Міноборони РБ: інформація про ракетний удар по білоруському селу - фейк. Проте вторгнення в Україну готується

16:31

Російські літаки зайшли з території України і нанесли вогневе ураження по населених пунктах у Білорусі

15:58

Міністр оборони України звертається до народу Білорусі

22 мая


12:44

Операція «Гірдон»: Гіркін усім задоволений, а Гордона вважає дурнем, мерзотником, майже го…доном

14 мая


15:42

Окупанти «ізолювали» у Донецьку обвинуваченого у справі МН17

17 сентября


12:33

Гончарук прокоментував свій коментар щодо ПриватБанку

10:18

Прем’єр Гончарук не виключає «компроміс» із Коломойським щодо ПриватБанку

09:12

«Слуги народу» пропонують змінити закон «Про столицю» і провести вибори мера Києва у грудні

08:58

Будинок колишньої глави Нацбанку Гонтаревої спалили

08:40

Дoба ООС: один наш військовий загинув, двох поранено

16 сентября


17:28

Після програного Зеленським парі чиновників міської ради Дніпра оголошено в розшук

17:07

Скасовано постанову Матіоса про «засекречення» декларацій військових прокурорів

12:55

І цього тижня Зеленський не зможе відібрати у Авакова Нацгвардію

12:23

Бюджет-2020 презентують нардепам у п’ятницю

12:11

Посольство США сподівається, що нова ЦВК буде не гірше той, що розігнав Зеленський

11:59

Богдан - о фракції «Слуга народу»: там є «божевільні, психічно хворі»

08:41

Доба ООС: поранено одного військовослужбовця

15 сентября


17:27

Рада отримала проект держбюджету-2020

09:03

Доба ООС: обстріли не припиняються

14 сентября


14:59

Зеленський наклав вето на Виборчий кодекс з відкритими списками

08:50

Доба ООС: поранено вісьмох наших військових

13 сентября


18:44

У Кремлі наполягають: спочатку фіксація «формули Штайнмайера» - потім «нормандська» зустріч

17:26

Для Коломойського відкрилося «хороше вікно»: крізь нього він бачить вихід із ситуації з ПриватБанком

16:52

Меру Дніпра не пробачили вигране у Зеленського парі: у міськраді обшук

13:58

Порошенко прийшов на допит до ДБР – ДБР прийшло з обшуком до банка Порошенка

13:34

Стало відомо, під приводом чого намагаються вилучити у ПриватБанку документи, «пов'язані з юридичним захистом банку»

Тимошенко написала нардепам письмо в защиту ГТС

Текст послания распространила пресс-служба «Батькивщины»:


Лист Юлії Тимошенко до Верховної Ради України у зв’язку з розглядом законопроекту про можливість здачі в оренду української газотранспортної системи (ГТС)

У далекому 1999 році Верховна Рада України включила НАК «Нафтогаз України» до переліку об’єктів державної власності, що не підлягають приватизації. Це голосування відбулося, не зважаючи на пряму вказівку екс-президента Леоніда Кучми не підтримувати цей закон.

Наша політична сила є послідовною. Тому у 2007 році я стала автором закону про заборону будь-яких маніпуляцій із українською газотранспортною системою. Я продумала та обґрунтувала заборону всіх можливих юридичних форм зміни державної власності на українську ГТС.

Я пам’ятаю, що тоді за цей закон проголосувало більше 400 депутатів. Можливо, тоді, в 2007 році, ця ерозія, яка роз’їдає почуття патріотизму, відповідальності та елементарної порядності в українському політикумі, не зайшла так далеко і не була такою невиліковною.

Тоді всі розуміли, що ГТС є не просто трубою із якоюсь кількістю кранів, а є енергетичною основою нашої політичної незалежності. Це - сила і значущість України на світовій політичній арені. Це історичний скарб, яким не може розпоряджатися будь-який Кучма, Янукович або інший політичний невіглас, що випадково дірвався до влади.

... А зараз ми дожили до того, що чим вища посада – тим вища безвідповідальність та аморальність по відношенню до національних інтересів. Саме тому сьогодні ми впритул підійшли до втрати ГТС. Знаю, що найближчими днями закон щодо захисту української газотранспортної системи, який я колись ініціювала, буде де-факто скасований...

Перебуваючи в Харківській колонії я спостерігаю, як перед цією зрадою національних інтересів українському народу промивають мізки за допомогою підконтрольного владі телебачення.

І зараз я хочу спростувати 5 позицій відвертої неправди в цій цинічній пропаганді.

Перше. Обманом є те, що на цю глобальну зраду владу штовхають підписані у 2009 році газові контракти. Цей обман безкінечно повторюють і Янукович, і Азаров, і всі інші окупанти України.

Насправді контракт на постачання газу, підписаний із Російською Федерацією у 2009 році, передбачає як формування ціни на газ за європейською формулою, так і зміну такої ціни без будь-яких штрафних санкцій та здачі національних інтересів. Для цього пунктом 4 статті 4 контракту передбачений спеціальний порядок. Зацитую цей пункт: «Если какая-либо из Сторон заявит, что обстоятельства на рынке топливно-энергетических товаров существенно изменились, по сравнению с тем, что Стороны обоснованно ожидали при заключении настоящего Контракта, и контрактная цена, указанная в пункте 4.1 настоящего Контракта, не отражает уровня цен рынка, то Стороны вступают в переговоры по пересмотру контрактной цены в соответствии с положениями настоящего Контракта».

Якщо не вистачає мізків, фаху та природних здібностей домовитись так, як це зробила я свого часу, щоб отримати прийнятну знижку до ціни на газ, розрахованої за європейською формулою (і вийти, як мені вдалось у 2009 році, на ціну 232,98 доларів за тисячу кубометрів) - то треба скористатись зазначеним пунктом контракту, а не здавати стратегічні національні інтереси країни за тіньові корупційні відкати.

Друге. Другим очевидним обманом є переконування в тому, що нашу ГТС «обійдуть» за допомогою нових трубопроводів, і вона залишиться без обсягів для транспортування природного газу.

Для дилетантів, людей з купленою базовою освітою та професорськими званнями хочу пояснити, що жоден ідіот не буде вкладати сотні мільярдів в розбудову газотранспортних коридорів тільки для того, щоб обійти Україну, яка, до речі, без проблем і за коректною ринковою ціною десятиліттями транспортувала газ до Європи. Таки треба було добре вчитись, щоб розуміти, що «Північний потік» з самого початку будувався для ДОДАТКОВИХ обсягів російського природного газу, який Росія разом з європейськими інвесторами планує видобувати на потужних Ямальських газових родовищах. І це, до речі, ніхто ніколи не приховував.

Крім того, Україна давно мусила почати втілення в життя власних проектів щодо альтернативного, додаткового завантаження своєї ГТС за рахунок побудови власних терміналів з прийому зрідженого газу на узбережжі Чорного моря або будівництва альтернативної до «Блакитного потоку» газопровідної системи по дну Чорного моря з країн Середньої Азії та Перської затоки.

Треба бути гравцями на газовому ринку, а не гарматним м’ясом. Реалізація цих проектів дозволить повністю забезпечити українську енергонезалежність та диверсифікацію джерел постачання газу до країн ЄС. Просто Україні протягом останніх 15 років не щастило з президентами. Ці проекти ще не пізно реалізувати - за умови повернення до влади в Україні патріотичних політичних команд. Принаймні, наша команда саме цим і буде займатись.

Третє. Ще однією порцією локшини на вуха є версія про те, що наша ГТС є купою металобрухту, яка не здатна виконувати свою основну функцію. Я відповідально стверджую, що наша ГТС в повному технічному порядку і може здійснювати транспортування газу без втрат та аварій ще достатньо тривалий час.

Коли аферисти хочуть продати коштовну річ за безцінь, але з тіньовими фінансовими та політичними відкатами, вони довго розповідають про непоборні вади такої речі. Але, Вікторе Федоровичу, в нашій країні не всі такі ідіоти, як ви думаєте. І більшість громадян розуміють, що ви готуєте аферу.

Так, дійсно, наша ГТС потребує деякої розумної модернізації, але, по-перше, - це не є критичним для нормальної роботи, а по-друге, – максимум фінансових ресурсів, які для цього потрібні – це 2,5 млрд. доларів. І щоб забезпечити це фінансування, необхідно виконати угоду з ЄС, якою передбачене довгострокове фінансування такої модернізації Європейським банком реконструкції та розвитку під мінімальні відсотки. Водночас, після того, як ви незаконно віддали вашому другу Фірташу 3,9 млрд. доларів з бюджету «Нафтогазу», він міг би і сам профінансувати таку модернізацію. Ви могли б йому на зрозумілій мові пояснити, що це - 50%-вий відкат державі.

Четверте. Щиро посміялась, коли почула, що нашу ГТС оцінили у 20 млрд доларів. Або українську владу партнери України сприймають як цілком неповноцінну, або за лаштунками процесу іде глобальний дерибан у вашому дусі.

Для прикладу: побудова газопроводу «Набукко» (планує транспортувати 26 млрд. кубометрів на рік) за попередніми оцінками обійдеться в 14 млрд. євро. А побудова першої гілки «Північного потоку» потужністю 27,5 млрд. кубометрів по факту обійшлася в понад 10 млрд. євро. Вам, Вікторе Федоровичу, для довідки: українська ГТС пропускає 180 млрд. кубометрів газу - в рази більше, ніж наведені приклади! - і має унікальні в світовому вимірі газові сховища. За найскромнішими оцінками в сьогоднішніх цінових координатах наша ГТС коштує більше 200 млрд. євро. Хочу запитати у Віктора Федоровича, хто і якими саме «борзими щенками» візьме різницю між 200 і 20 млрд. євро за здійснення афери із здачі нашої ГТС???

П’яте. Також хочу нагадати сучасній українській владі, що газові сховища, якими володіє Україна, є не тільки технічною складовою забезпечення якісного транзиту, а ще й ключовими об’єктами енергетичної безпеки нашої держави, без яких неможливо забезпечити безаварійне, стабільне постачання газу на територію України. Це досить чітко було підтверджено під час «газової кризи» в січні 2009 року. Я чула, що ви плануєте здати українські газові сховища в безстрокову оренду своїй родині. Не варто цього робити, бо цей злочин ви не зможете перетравити.

Я закликаю українську владу притримати свій запал і не чіпати ГТС та інші стратегічні об’єкти. Українське суспільство та український парламент я прошу захистити газотранспортну систему від апетитів Януковича та його родини. Хочу також застерегти партнерів України в Євросоюзі та Росії: Янукович втягує вас у грандіозну аферу, яка триматиметься не на правовому ґрунті, а на сипучих пісках беззаконня. Янукович - не вічний, і кінець йому настане раніше, ніж світ собі уявляє. Нова, демократична, патріотична влада обов’язково денонсує договір про здачу ГТС, як і сумнозвісні Харківські угоди.

Юлія Тимошенко


"ОБКОМ"

Версия для печати  Версия для печати

10 Января 2012 13:16


 

 

Генпрокурор Луценко каже, що 31 травня врятував ціле місто. На яку нагороду він, на Вашу думку, за цей вчинок заслуговує?

Запрошення на чергове засідання РНБО України (6)

Обрання членом РНБО врятованого їм міста (16)

Дострокового присудження звання Генпрокурор-лейтенанта (22)

Повного зібрання підручників юридичного вишу (81)

Червоного диплома юриста з золотими літерами (9)

Медалі «Рятівник Третього Тисячоліття» (159)

Урочистого рукостискання від Зеленського (64)

Введите, пожалуйста, цифры с рисунка: