От Януковича требуют приложить его «авторитет» и прекратить давление на телевизионный «5 канал» в вотчине премьера

Глава Комитета ВР по вопросам свободы слова и информации Николай Томенко призвал Януковича подтвердить его обещания «бороться за свободу слова» практическими действиями в Донбассе.


В «Обком» пришло письмо от народного депутата Николая ТОМЕНКО. В письме говориться следующее:

Я змушений звернутись із листом до прем‘єр-міністра Віктора Януковича з приводу утисків незалежних засобів масової інформації в Донецькій області. Так, за повідомленням засобів масової інформації в Донецькій області почали відключати у кабельних мережах телеканал „5 канал” в зв’язку з чим „5 канал” не може бачити більшість мешканців Донецька, Артемівська, Селідова, Димитрова, Єнакієва. За інформацією „5 каналу”, відключення каналу відбулося в односторонньому порядку без будь-яких попереджень, й, такі дії, на думку працівників каналу, є порушенням угод, підписаних „5 каналом” з кабельними асоціаціями „Донбастелемережа” та „Укртелемережа” та має ознаки цензури.

Крім цього, за повідомленням представників кабельних мереж інших регіонів України, представники місцевої влади рекомендують їм також припинити трансляцію в своїх кабельних мережах „5 каналу”, аргументуючи це так званою „генеральною лінією”.

У своєму листі я акцентував увагу прем’єр-міністра України на тому, що на зустрічах з журналістами та представниками міжнародних організацій він послідовно стверджує, що будете вживати всіх засобів для утвердження в Україні свободи слова, недопущення проявів політичної цензури та розвитку незалежної професійної журналістики. Так, на зустрічі з представниками ЗМІ з нагоди Дня Журналіста Віктор Янукович навіть заявив, що вважаєте журналістів партнерами влади, своїми партнерами, в розбудові незалежної держави. На жаль, відключення в рідній для прем‘єра Донецькій області „5 каналу” не можна назвати проявом партнерства влади і журналістики.

За висновками незалежних експертів, протягом останніх років в області майже не залишилось незалежних засобів масової інформації; більшість засобів масової інформації були прямо чи опосередковано залежні від керівництва області або донецької фінансово-промислової групи. В зв’язку з цим Донецька область була однією з найпроблемніших в Україні в частині утисків свободи слова і ситуація, що склалась сьогодні з „5 каналом” може свідчити тільки про стабільність такого стану речей.

В зв’язку з цим я, як голова профільного комітету Верховної Ради України, звернувся до прем‘єра з проханням не словом, а ділом захистити свободу слова в Донецькій області та вжити заходів по припиненню утисків опозиційних ЗМІ.

Я впевнений, що для вирішення цього питання в Донецькій області авторитету прем‘єра вистачить.


"ОБКОМ"

24 июня 2004. 12:40

Версия для печати  Версия для печати